2013. július 31., szerda

Láthatáron a Moto X, érdekes információk az X8 lapkáról

Néha nagyon nehéz felvezetni egy-egy bejegyzést, hiszenvannak olyan események, eszközök, információk, melyektől már hosszú ideje visszhangzik az online média. Az olvasók túlnyomó többsége tisztában van a kiszivárgott vagy éppen csak találgatás alatt álló adatokkal. Ilyen a már majdnem egy éve felröppent Moto X is, amit kár lenne bemutatni éppen most, főleg, hogy holnap hivatalosan be is mutatják New York-ban. Talán emiatt is, most már kicsit beszédesebbek az illetékesek, és egyre több mindenre derül fény, persze mintha eddig már nem került volna ki egy s más "véletlenül".


Még mielőtt bele vágnék a közepébe, egy kis kitérő. Az elmúlt egy-két hét mozgalmas volt, de ami közvetlen kapcsolódik a Moto X-hez, az a MediaTek, a Samsung és természetesen a Motorola bejelentéseinek egyike. AZ egyszerűség kedvéért időrendben menjünk végig. Bemutatásra kerültek a legújabb Droid-ok a Verizon rendezvényén, ahol szóba került az újdonságok és természetesen az első Google/Motorola mobil lelke az X8-as lapka. A 8 db maggal megáldott hardverelem kiválóan teljesít az amerikai cég eszközeiben, állítják a szóvivők és a mérnökök. Pár nappal később szóba került a MediaTek, akik egy valós nyolcmagos SoC-on dolgoznak. A valós a kulcsszó, hiszen az év elején bemutatott Samsung megoldás tulajdonképpen kettő darab négymagos chip, amelyek nem tudnak olyan módon együtt dolgozni, hogy az összes mag részt vegyen egy-egy folyamatban. Ha már Samsung, akkor itt gyorsan rövidre is zárnám a kitérőt azzal, hogy a koreai vállalat az első generációs Exynos 5 Octa családját nem rég firssítette, extraként pedig felőlük is olyat lehet hallani, hogy már dolgoznak egy szintén valós nyolcmagos processzor-on. Őrület!

Térjünk vissza a holnapi Moto X debütálásra és a benne lévő X8-as egységre. Eddig annyit tudtunk, hogy az X8 nyolc magot tartalmaz, de azok nem képesek olyan módon együtt dolgozni, mint a MediaTek megoldása. A számítási teljesítményért egy módosított Qualcomm Snapdragon S4 Pro felel, míg a grafikus gyorsítást négymagos GPUlátja el. Kiadó még két hely, ahol az egyik magnak a szenzorok megfelelő működését, és egynek a szoftver és a hardver minél tökéletesebb együttműködését kell felügyelnie. Ezekről beszélt kicsit részletesebben a PCMag-nek a Motorola egyik mérnöke, Iqbal Arshad.

A nyilatkozata persze csak a működés vázlatos részét fedi, ezzel is meggátolva, hogy versenytársak hamar felzárkózzanak, esetleg másolják az egyedi megoldást. A lényeg egy szó, amiről már évek óta beszélünk, emlegetjük, és ezidáig talán a Google tudta a legtökéletesebben megvalósítani a Nexus-ok terén: optimalizáció. Miért is olyan fontos ez, és miért kezdte a megszokottnál is jobban érdekelni a mérnököket? Azért, hogy ne csak az IT terén mélyebb tudással rendelkező értsék meg, megpróbálom úgy elmagyarázni, ahogy magamban szokásom egy-egy fogalmat feldolgozni. A technika e területén akkor beszélhetünk optimalizációról, amikor a szoftver és a hardver tökéletes összhangban van. A végeredmény pedig: álomszép, vajsima működés a felhasználói élmény érdekében, kiváló teljesítmény és korrekt akkumulátoros üzemidő.

A Motorola ezt szeretné a technikai evolúció jelen állapotában tökéletesre elkészíteni, pontosabban reményeik szerint ez sikerül(t) is. Új felfogásban kezelik a SoC-ot, ami már nem is jelenti a szó szerinti értelmezésben eddig magunk elé képzelt System On Chip elrendezést. Nem fizikailag (bár ez nincs megerősítve) bontották szét, hanem működésileg. Az optimalizáció SoC és firmware szintre hozták, így a Linux kernel és a fölé húzott Java VM (szinte?) tökéletes szinkronban és harmóniában dolgozik egymással és a hardverrel. A logikai működésben felosztott CPU+GPU+Extra vezérlők magjai egy-egy területért felelnek, így tulajdonképpen a munka és a terhelés egyenletesen oszlik el, így megmarad a teljesítmény de ezzel fordított arányosságban csökken az energiafelvétel.

Persze gondolt arra is, akik esetleg itt-ott elvesztették volna a fonalat, miközben finoman közölte, hogy mennyivel jobb a Motorola megvalósítása a versenytársakénál, így feltette a habot a tortára. Elmondta, hogy ezt az elképzelést a gyakorlatban kis túlzással bármelyik chip-gyártó hardverén el tudják végezni, nem csak a Qualcomm lapkáin. Mit is takart ez a mondat? Kicsit hazabeszélt, mivel ha bújtatva is, de dícsérte a mérnöki gárdát és a céget, hiszen nem a SoC a különleges, hanem az a technológia, amit kifejlesztettek.

Ezek szép, és mély gondolatok, így újra értelmet nyert, hogy mi ez a nagy "hype" a Moto X körül, és miért várjuk annyira szinte azóta, mióta a Google egybeolvadt (többségi tulajdont szerzett) a Motorolával. Már csak egyet kell aludni, és holnap lehull a lepel, abban pedig biztosak lehetünk, hogy utána 1-2 héten belül, ha nem előbb máris jönnek a jobbnál jobb review-k az amerikai neves bloggerektől és techoldalaktól, akik számára a Motorola biztosít egy-egy példányt.

Zárásképp két apróság még:
- az iPhone 5-höz hasonlóan nano SIM kell majd a Moto X-be
- elméletileg július 29-én elkezdték kiszállítani az első példányokat, hasonlóan mint az új Nexus 7 estében


Bazsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése